Löperskor

Få rätt dämpning i skorna – Enko har en fjäder som använder den uppgående kraften när du springer. Pris kring 3500 kronor.

När du ska börja träna är en förutsättning att du har bra löparskor för att förebygga skador och hålla motivationen på topp. Det finns ett stort utbud av sneakers och streetwear som du kan köpa i löpskoaffären och det är viktigt att välja ett par skor som passar de aktiviteter som du ska utföra och efter ditt löpsteg.

När det amerikanska bolaget Runkeeper gjorde en enklare pollundersökning om löparskor och vilka löparskor som var bäst (What running shoes are rocking) svarade man med följande skomärken i den här ordningen:

  • Asics
  • Brooks
  • Nike
  • Saucony
  • Vibram
  • Mizuno (exempelvis Mizuno Wave Paradox fungerar för tyngre löpare)
  • New Balance
  • Adidas
  • Andra märken som Reebock, Oncloud, Inov8

Resultatet hade givetvis sett annorlunda ut om man bara riktat sig till den svenska marknaden. Det finns märken som är starka i Sverige exempelvis Puma, Icebug mfl

Salomon terrängsko

Salomon: terrängskor från skyltfönstret i Salomon butiken februari 2015.

Välj skor efter var du ska springa och hur du springer

Hur vill du använda dina löparskor. Olika märken är specialiserade om du vill ha en alltroundsko som fungerar på löpbandet såväl som på löparbandet, om du vill löpa längre sträckor eller om du vill ha en robust sko med goretex som klarar regniga skogsvägar i alla väder.

Det finns löparskor för asfalt med bra dämpning och terrängskor som är sidstabila och robusta.Springer du i skogen kan du behöva tåskydd för att skydda mot stenar och rötter. Passformen och att du kan snöra skorna hårt är viktigt när du springer på ojämn terräng så du miskar risken att vricka fötterna.

Om du tänker köpa ett par skor i butik kan du ta med dig gamla löparskorna så att de ser hur du springer.

Hur du springer är också viktigt om hälen är det första som får markkontakten innebär det att du har ett neutralt fotsteg. Väldigt många har ett pronations löpsteg där man vinklar hälsenan inåt vilket innebär att du ska ha stabila egenskaper. Om du har ett neutralt fotsteg så vill du ha en effektiv stötdämpning. Ett mer pronerande löpsteg innebär att du passformen är viktig utöver de stötdämpande egenskaperna.

Vad har du för typ av fot – har du en hålfot eller en normalfot med mediumhögt fotvalv?

Välj skor efter formen på dina fötter. En del har en sk hålfot där trycket ligger på hälen och förfoten. En sådan fot är stabil men saknar lite av den stötdämpningen som en normal fot har. Det finns speciella skor för de som har hålfot eller också använder man inläggsulor för att minska risken för belastningsskador. Inom löpning pratar man om löpstegen och vilken sorts pronation man har – om man har en överpronation, neutral pronation eller underpronation.